fbpx
2021

Twist Clinic

Lisbon – Portugal

 

Authors

Pedra Silva Arquitectos / site

pt

Situada no centro de Lisboa, a clínica Twist é primeira clínica de cuidados orais em Portugal exclusivamente dedicada à ortodontia com alinhadores Invisalign, um tratamento feito através de alinhadores transparentes que são produzidos à medida de cada paciente, com recurso a tecnologia avançada de imagem 3D, e que são fáceis de colocar e retirar diariamente. As ferramentas utilizadas no planeamento digital deste tipo de tratamento significam que cada paciente apenas necessita de consultas breves e habitualmente pouco invasivas.
Foi-nos lançado o desafio de desenvolver uma clínica com esta nova abordagem, tendo sobretudo em conta a aproximação ao público através de um conceito “walk in” na relação que o espaço mantém com o exterior. Pretendia-se assim potencializar a transparência na fachada, expondo mais o interior do espaço, que assume o papel de chamar à atenção e convidar à entrada de uma forma informal.
Tendo em conta o tipo de tratamento e a ideia de consultas breves, também a forma de utilizar o espaço é distinta de uma clínica convencional, sendo que o atendimento mais informal e próximo do paciente exigiu uma nova abordagem à sua organização. Não existe uma recepção definida com um balcão de atendimento, diluindo-se o seu programa por todo o piso térreo. Surgem assim vários pontos de atendimento dispersos, marcados por diferentes tipos de mobiliário que correspondem às suas necessidades distintas, e a níveis de privacidade variáveis: as mesas altas para atendimentos imediatos, uma peça de mobiliário acústico para reuniões com os pacientes que necessitem de mais privacidade e os gabinetes para os tratamentos e consultas.
O piso térreo é onde se situa o núcleo principal de atendimento, os gabinetes, o programa do brush bar e instalações sanitárias, que se desenvolvem dentro de volumes orgânicos, permitindo uma maior optimização do espaço. Estes volumes, formalmente inspirados no desenho do maxilar e dos shapers/ alinhadores que definem o método de tratamento desta clínica, são revestidos a ripado, com a intenção de evidenciar a verticalidade do espaço, que é caracterizado por um pé direito generoso.
O restante espaço da clínica, no piso -1, suporta o programa mais técnico, como a sala de raio-x, sala de esterilização e alguns gabinetes adicionais de atendimento, bem como área de arrumos e zona de pessoal.
O espaço é predominantemente claro nos seus materiais, com pavimento num compósito de mármore com algum pigmento de modo a camuflar juntas e obter uma leitura continua em todo o seu plano horizontal, e paredes e tecto maioritariamente brancos de modo a obter um ambiente leve e mais amplo. Isto permite a aplicação no espaço das duas cores fortes presentes – o azul menta e o vermelho melância, definidos pela identidade gráfica da clínica e associados à frescura e a uma linguagem jovem. Optou-se por pintar as superfícies das paredes principais a azul, que foi revestida a ripado vertical na cor branca. Sendo o azul uma cor intensa e com alguma vibração, a decisão de ficar por trás do ripado permitiu que não se tornasse demasiado intensa e pudesse ser utilizada numa grande área de superfície, criando uma leitura de continuidade interior.
Por outro lado, o vermelho melância é utilizado em elementos pontuais de grafismo e mobiliário.

en

Spanning 276sq metres Twist Dental Clinic has made a significant impression as the first oral care clinic in Portugal exclusively dedicated to Invisalign orthodontics. The dental specialist uses advanced 3D-imaging to develop unique transparent aligners tailored to individual patients, easy to place and remove. Located in the heart of Lisbon, its pioneering service offers a fresh approach to dentistry geared towards a public ‘walk-in’ concept, utilising digital tools with brief, usually non-invasive consultations.

Being a new and unique concept, this clinic required a bold and progressive design which would encourage public flow and informal entry. While our mission was to capture the attention of passers-by, by enhancing the transparency of the façade and exposing more of the interior, we also delivered an intuitive design to maximise space and carefully cater for technical areas.

The wider design layout is strongly influenced by the type of treatment taking place at the clinic and the idea of brief consultations, which is distinct from conventional dental clinics. The space is geared towards more informal conversations with no defined reception desk distracting from activity on the ground floor. Instead, we developed several scattered service points, marked by different types of furniture corresponding to distinct services. These spaces have been sensitively designed with varying levels of privacy, for example high tables for immediate appointments and acoustic furniture for meetings with patients who need more privacy along with offices for treatments and consultations.

The main service centre, located on the ground floor, is influenced by the shape of the jaw and aligners with reference to the clinic’s key form of treatment. This includes offices, the brush program bar and sanitary facilities, which grow organically to optimise the space. The rest of the clinic, on the subterranean level is devoted to technical space including x-ray and sterilization rooms with additional offices and storage rooms.

The selection of strong, bright, hard-edged materials including composite marble with slight pigmentations and largely white walls and ceilings creates a clean and clinical edge. A fundamental element of the design involves a vibrant blue tone applied to the main walls framed by vertical white slats. The intensity of the block blue colour is balanced by the refined white line slats which sit discreetly above. Due to their dimensions, they can be distributed over a large surface area, providing design continuity across the entire interior. in combination with bursts of watermelon red in specific elements of graphics and furniture, this concept allowed us to subtly introduce the clinic’s brand colours, injecting unique style and personality associated with freshness and a young language.

The Twist project enabled us to draw on our broad knowledge and experience of designing healthcare spaces around the world, playing around with concepts and ideas and ultimately approach the design process from a different angle.

A key reason we have been able to develop a strong niche in this sector is due to the deep understanding of technical workspaces we have developed over many years. There are many factors which must be carefully considered in live clinic environments, including careful management of space and the free-flowing movement of surgical teams and patients. Practical and ergonomic solutions for technical equipment, instruments and waste disposal are also fundamental and must work seamlessly with any design concept.