2017

Social Housing

Bairro Padre Cruz, Lisbon – Portugal

 

Authors

Alexandre Dias / site
Bruno Silvestre / site
Luis Spranger / site

pt

O Bairro do Padre Cruz é um bairro de habitação social localizado na zona norte de Lisboa. Foi originalmente construído pela Câmara de Lisboa na década de 60 com o objetivo de alojar os funcionários municipais e suas famílias. Este projeto faz parte de um programa de regeneração mais amplo para todo o bairro Padre Cruz, que consiste em substituir as moradias existentes, que se encontram em avançado estado de degradação.
A topografia desta intervenção caracteriza-se essencialmente por uma ligeira encosta orientada a sul, limitada a norte por um campo de jogos e a sul pela Rua do Rio Douro.
O projeto é composto por 20 habitações, com tipologias de T1 a T4. A solução arquitectónica consiste numa série de volumes de dois, três e quatro pisos, colocados perpendicularmente à Rua do Rio Douro e, consequentemente alinhadas com a geometria urbana do bairro.
Oito das dez habitações têm acesso universal (de nível), quer à cota alta a partir do caminho pedonal a norte, bem como à cota baixa pela Rua do Rio Douro a sul. As frações T3 têm acesso a por uma escada exterior a partir do caminho pedonal à cota térrea superior.
A fragmentação volumétrica produz uma série de pracetas urbanas de pequena escala. Os talhões cultiváveis caracterizam estas pequenas pracetas, promovendo a vida urbana sustentável e a interação social entre os moradores. Estes espaços exteriores funcionam como bolsas de transição, mediadoras entre a escala urbana da cidade e a escala doméstica das residências.
Por entre os volumes a meio do lote uma escada urbana liga a Rua do Rio Douro ao caminho pedonal. Este elemento evoca as escadas do centro histórico de Lisboa, onde a experiência do espaço urbano é caracterizada pela topografia acentuada da cidade.

en

Bairro Padre Cruz is a large social housing neighbourhood in the north fringes of Lisbon. It was originally built by Lisbon Municipality (Câmara Municipal de Lisboa) in 1960s to accommodate council employees and their families. Our project is part of a wider regeneration programme for the entire neighbourhood that consists of replacing the original single storey housing in advanced state of decay.
The project brief for the project consists of 20 homes ranging from one to four bedroom units with individually allocated allotments.
The plot is a south facing slope on the north-west edge of the existing urban grid of single storey housing. Across the bottom of the slope the plot is bordered by Rua do Rio Douro, whereas at the top of the slope the plot is neighboured by a recently built sports field.
The proposal consists of a series of two, three and four storey volumes, placed perpendicularly to the lower street (Rua do Rio Douro), and consequently aligning with the geometry of the more recent housing development to the west of our site.
The volumetric fragmentation generates an array of small scale urban plazas at both lower (street) and upper level (pedestrian path) that will accommodate the allotments and access to all units, promoting sustainable urban living whilst enabling social engagement amongst the residents. These external spaces function as a threshold that mediates between the urban scale of the city and the domestic scale of the residences. Each unit has its own front door from these small urban spaces.
An urban stair through the centre of the plot connects the street at lower level with a pedestrian path at upper level. This path evokes the stairs of Lisbon historic centre, where the experience of the urban space is largely characterized by the dramatic topography of the city.